Ha bevezetik a 2-3%-os áfa emelést, akkor a következőkkel kell szembe néznie az államnak (véleményem szerint ráfizetés lesz a vége).
 Köztudott, hogy az áfa mindenütt jelen van. Akár számlákról vagy szolgáltatások igénybevételéről beszélünk. Röviden, fogyasztást befolyásoló tényező. Abban az esetben, ha az áfát megemelik a fogyasztás összességében csökkenni fog, hiszen kevesebbet fog érni a pénzünk, ezáltal nem tudunk annyi termék megvásárolni, mint előtte.
A tervezett 2 - 3%-os áfa emelésből, jó esetben csak 1, 5%-ot tudhat majd a zsebében az állam, a kevesebb megvásárolt áru miatt. Most lehetne azt mondani, hogy az állam akkor jól járt, hiszen tudta növelni a bevételét. Ez teljes mértékben igaz, de ez a bevétel el is olvad, hiszen ennek a gazdaságpolitikai lépésnek a vonzata a kínálati oldalra is hatással van. Hogyan? Lássuk. Az emberek kevesebbet fogyasztanak, ami visszaveti a kínálatot, aminek köszönhetően kevesebb terméket állítanak elő. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok elküldik a dolgozóikat, hiszen a kapacitás kihasználtság csökken (már a hazai autó-előállításnál is megfigyelhetjük a jelenséget) és nincs szükség ennyi alkalmazottra. Itt olvad el a kormány pluszban bezsebelt bevétele. Miért? Akit elbocsátottak, azok után a munkáltató nem fizet járulékokat, a dolgozó szintén nem fizeti a járulékokat és az adót sem, ráadásul neki munkanélküli segélyt kell fizetni, ha nem talál munkát. Összességében, az állam többet bukik, a kiadása nagyobb lesz, mint az áfa bevételből származó nyeresége.
A mostani hírek szerint csökkenteni akarják, a munkáltatónak a munkavállaló után fizetendő járulékait a munkahelymegtartás céljából. Jó ötlet, de nem elég, hiszen a kínálat így is csökkenni fog és a fent említett tényezők akkor is bekövetkeznek.
Mindezek, most az ország belső gazdaságát érintik, de ha elfogadják a rendeletet, akkor a külgazdaságot is érinteni fogja, hiszen a magas áfa kulcs (akkor hazánkban lesz az egyik legmagasabb) a versenyképességünket is rontani fogja, más országokkal szemben.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kondoralbert.blog.hu/api/trackback/id/tr46915698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása