Napjainkban egyre több moziban csökken a látogatottság. A gazdasági válság ezt tovább fogja rontani. Megállítható ez a folyamat? Véleményem szerint igen, lássuk hogyan.
 
A gazdasági válság hatása a szórakoztató és kulturális ágazat területét is el fogja érni( mozi színházak, múzeumok stb). Ezek közül a mozikat fogják leginkább súlytani az események. Hiszen a mozinak van helyettesítő eszköze, olyan mint az Amerikában már nagyon jól működő on line dvd kölcsönzés, de ide sorolhatjuk az otthoni dvd nézést és a ma nagyon széles körben elterjedt illegális torrentezést is . Mindezek a hatások csökkenteni fogják a nézettséget és így az árbevételt is. Hogyan lehetne ezt elkerülni? Véleményem szerint a probléma ott van, hogy a jegyárak az egekben járnak és ennek köszönhetően kevesen engedhetik meg maguknak, hogy moziba járjanak(A múltkor elmentem az egyik multiplex moziba és egyedül voltam a teremben, én jól éreztem magam, de hogy ez mekkora ráfizetés lehetett nekik).Miért nem csökkentik az árakat az 1350 Ft-ról, mondjuk 750 Ft-ra?
Ha ezt megtennék, véleményem szerint sokkal többen (teljesen más célcsoportok,) engedhetnék meg maguknak ezt a szórakozási formát. Ennek a folyamatnak a következménye az lenne, hogy nőne a kihasználtság és nem lenne olyan, hogy csak egy ember nézi meg a filmet. Szüleinknél volt egy mondás, ”A sűrű fillér jobb, mint a ritka forint”. Számszerűsítsük egy kicsit azt, amiről beszélek. Adott egy 200 fős terem és ehhez párosítsuk az 1350 Ft-os helyárat. Körülbelül 100 ember vesz jegyet(senki nem szeret az első sorokban ülni ennyi pénzért) akkor a bevétel egy nap ha öt előadás van akkor 1350Ft*100 *5 =675000 Ft/nap. Az olcsóbb jegyárral 750 Ft*180*5=675000 Ft . Ugyan annyi, ez igaz, de egy filmet nem egy hétig vetítenek a mozikban(ráadásul a több látogató többet fogyaszt a büfében).Így, a második hetén a nagyobb jegyáras előadásokra valószínűleg már kevesebben fognak látogatni, amíg az alacsonyabb jegyáras előadásoknál a csökkenés száma kevesebb lesz. Számolva:100 főből lesz 60*1350*5=405000 Ft, a 180 főből 140*750*5=525 000 Ft. A különbség 120 000 Ft/nap(ezek csak becsült számok, a lényeg a logikai levezetés).
Nem csak azt kell nézni a mai világban, hogy milyen rövid idő alatt lehet nagyot kaszálni, hanem azt is, hogy alacsonyabb árral, hosszabb kifutási idővel többet kereshetünk.
 
Ui: egy másik észrevétel . Nézzétek meg a DVD piacot. Négy évvel ezelőtt még 3500 Ft-4500Ft között volt egy DVD, alig fogyott. Bezzeg most, 1990 Ft –ért megkapható, viszik is mint a cukrot. Ők rájöttek arra, amiről a fentiekben beszéltem. Érdekes a hanglemezgyártók még nem jutottak el idáig, pedig ők is el tudnának adni akéár 100 000 példányt  is,ha nem 3500 Ft lenne egy zenei cd, hanem 2000 Ft.
 
Röviden és tömören ennyi. Valószínűleg ezt sokan másként látják, ezért is szeretném kihangsúlyozni, hogy ez csak az én személyes  meglátásom.
 
Ne feledjétek: Gondolkozzatok mielőtt bármit is cselekedtek! A tudatos gondolkodásért!

A bejegyzés trackback címe:

https://kondoralbert.blog.hu/api/trackback/id/tr49831653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása