Mostanában kezdek egyetérteni azzal a kijelentéssel, hogy ” a társadalom életszínvonala a körülöttünk lévő boltokon, jól mérhető”

Sokszor járok kelek falvakban, városokban és nehezen állom meg, hogy ne nézzem meg a boltok kirakatait és áruválasztékukat (szakmai ártalom). Az utolsó időben nagyon sok változást tapasztalok a gyógyszer és ruházati boltok területén.
  Szembetűnő, hogy a használt ruha kereskedelem újra virágzik. Emlékszem a 90-évek elején nagyon sok ilyen jellegű bolt nyitotta meg kapuját, hiszen a rendszerváltással nagyon sok állami gyár és vállalat bezárt. Az emberek elvesztették munkájukat és nagyon kevés pénzből próbáltak talpon maradni, de mégis elegánsan öltözni.  A kilencvenes évek végétől (1997), kezdtek ezek a bolttípusok eltűnni (soha sem tűntek el teljesen), ami azt mutatta, hogy a társadalomban élők anyagi helyzete, valamilyen szinten kezdett normalizálódni és egyre több ember engedhette meg magának, hogy új ruhákat vásároljon. Ennek a hatása, hogy egyre több ruhabutik nyílt (megépítették az első bevásárlóközpontokat, Pólus center, Duna Plaza). A fellendülés 2008 év végén megállt (foghatjuk a válságra, ha nagyon akarjuk, de nem biztos, hogy ez volt a fő ok) és a butikok sorra kezdtek bezárni (nagyon sok butik Budapesten a körúton zárt be). Helyüket újra a használt ruha boltok vették át (nem vagyok a használt ruha boltok ellen, mert jómagam is sokszor vásárolok ott, hiszen minőségi ruhákat lehet kifogni elfogadható áron). Mit jelenthet mindez? Gondolkodjunk el rajta! Egy apró kiegészítés a gondolatokhoz. Az első használt cipőt forgalmazó boltok is megjelentek kis hazánkban. Hova vezet ez az út?
  Tudom nagyon sok bolttípusról lehetne még beszélni, de jómagam egy területet látok, ahol nagy változások vannak, ez pedig a gyógyszertárak, patikák.
Körülbelül egy fél évvel ezelőtt tűnt fel nekem, hogy egyre több gyógyszertár nyílik a környezetben  (talán azért, mert jómagam egy szegényebb negyedben élek). Minek tudható ez be? Véleményem szerint több oka is lehet (ha valaki tud valamit, kérem írja meg kommentben)
1. JÓ ÜZLET!
2. Az emberekre a felgyorsult világ nagyobb terheket ró (10-12 órás munkaidő, stressz, nem megfelelő étkezési szokások stb.). Ennek köszönhetően, gyorsan romlik a teherbíró-képességük, ami megbetegedéshez vezet. Sajnos sokan nem engedhetik meg, hogy táppénzre menjenek (ma hazánkban a táppénz mértéke 50 %, a 50%-os bérkiesést nem sok családi költségvetés bírja el), ezért a gyógyszerek felé fordulnak és ezzel próbálják szervezetük működését fenntartani. Mindez keresletnövekedést generál, ami bevonzza a piacra az új befektetőket. Most jutott eszembe egy harmadik pont. A patika liberalizáció, talán ez is hozzájárul, a gyógyszertárak és patikák számának gyors növekedéséhez.
Összegezve: Véleményem szerint, ma  nagyon jól megfigyelhető a boltok változásain keresztül a társadalomban élők ” anyagi helyzete”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kondoralbert.blog.hu/api/trackback/id/tr801927087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása