Már megint a pénzvilág, játszottak, kockáztattak, rövidtávon nagyot kaszáltak, most elbuktak és várják a segítséget (kormányzati válságcsomagok a megmentésért). Nem igazán értem, hogyan kerültünk ide(nem azért mert hülye vagyok, egyszerűen csak azért, mert a történtek a józan paraszti logikával előre láthatóak voltak!).Minden figyelmeztető jel megvolt az elmúlt évek során.

Kezdjük, a 2001- ben az internetes cégek csődje (produktum hiány miatt) teljesen tönkrevágta a tőzsdéket. Folytathatjuk a banki jelentésekkel, amelyek évről évre mutatták a felvett hitelek számának növekedését. Még egy egyszerű dolog, a folyamatosan visszaadott gépkocsik és lakások számának növekedése a visszafizetés hiánya miatt. Figyelmeztető jelek, de senki nem törődött velük, mert az extraprofit számított csak. Sajnos az emberi faj alapjában véve kapzsi (tisztelet a kivételnek) és ha pénzszagot érez, a logikus döntések elillannak a fejéből. Olyanná válik, mint Dagobert bácsi, csak a pénz látszik a szemébe, semmi más.
 
index.jpg

Komolyra fordítva a szót, ha a jeleket komolyan vették volna, most nem tartanánk itt. Egyszerű biztonsági lépésekkel elkerülhető lett volna a baj. Gondoljuk végig logikusan. Ha évről évre nő a kihelyezett hitelek száma a világon, akkor annak egy idő után el kell érni egy kritikus mennyiséget, ami bedőléshez vezet, hiszen akkor már a hitelt is hitelből fizetik vissza(ördögi kör, nagyon nehéz kiszállni). A sok hitelfelvétel, ami a legtöbb ügyfélnél a státusz szimbólumok hajkurászása miatt (többet olvashatsz ebben a témában,www.gondolkodas.blogter.hu/bankvilág játékszere a megteremtett igény bejegyzés alatt)jelenik meg(drága autó, lakás, luxus utazások stb.) , a nemfizetés miatt bedől és a vásárolt termék a bank tulajdonába kerül. Ezekben áll a bank pénze, ráadásul értékük folyamatosan csökken. Jómagam közgazdász fejjel, biztosan csúnyán néztem volna arra az emberre, aki az autóvásárlás hitelkonstrukcióját kidolgozta.
 
krizis.jpg
Szerintem az lebegett a szeme előtt, hogy mennyit nyer a bank, ha az ügyfél új gépjárművet vásárol. Arra nem igazán gondolt, hogy egy rakás járművet kellene eladni a telepről, amiben áll a bank pénze. Jómagam biztos nagyon kemény feltételekhez kötöttem volna az új autó vásárlást. 40% önrész és maximum 5 éves futamidő. Most biztos sokan felháborodnak, akik a cikket olvassák (fogyasztók, bankosok) de nézzék meg az érem másik oldalát is. Abban az esetben, ha a kedves ügyfél a részletfizetés hiánya miatt visszaadott járművek(1,2, éves autók, az egyik autóértékesít vezető ismerősöm mondta, hogy az 1 éves autók a legjobbak, mert már a lehetséges hibái kijöttek) közül vásárol annak 5-10%-os önrésszel már elvihető a gépjármű akár 5-7 éves futamidővel. Mi lesz az eredmény. Rövidtávon kisebb profit, viszont hosszútávon nagyobb. A telepeken lévő járművek száma csökken, a bank visszakapja a pénzét ráadásul a kockázat is csökken, mindemellett a vevő is jól jár, ha a piaci ár alatt vásárol pár százalékkal. Most mondhatnánk, hogy ez igaz, de embereknek mindig új kell és ráadásul az autókereskedések is csődbe kerülnek. Egyetértek, de a mostani állapotok mellett is ez várható. A pénzügyi válságot követi a gazdasági válság, ami véleményem szerint súlyosabb lesz, mint gondolnánk.
 
adós.jpg
Nézzük a folyamatokat. A bankok legtöbb esetben a kölcsönöket lakásvásárlásra, gépjárművásárlásra, vállalkozások fejlesztésére és áruvásárlásra adta. Most csökken a hitelkihelyezés, aminek a vesztese az építőipar, gépjárműipar (jelei már vannak, folyamatos leállások az autógyártásban) és az ezekhez tartozó szolgáltató ipar illetve beszállítói kör. Ezen vállalkozások legtöbbje elbocsátja dolgozóit(az életbemaradáshoz ezt teszik a vállalatok mindig), ami megemeli a munkanélküliek számát, így csökken a háztartások fogyasztása. Leginkább a mindennapi termékekre fog helyeződni a kereslet(számlák kifizetése, élelem és ruhavásárlás).A csökkenő pénz visszafogja a turizmust, szórakozást és még számos egyéb területet. A vállalkozások vegetálni fognak és a fejlesztéseket minimálisra fogják csökkenteni(a túlélés lesz a cél), ami a gazdaság lassulásához fog vezetni. REMÉLEM NEM LESZ IGAZAM,és lesznek olyan okos emberek, akik megoldják ezt a problémát. Véleményem szerint, mindenkinek (vállalkozások, háztartások, állam)csak akkor szabad a következő lépést megtennie, ha a jelenlegi helyzete stabil és abból meg tudja tenni  a következő lépést, ha nem és egy kicsit is inog, el fog esni. A hitel adása és felvétele nagy kockázattal jár, GONDOLKOZZUNK, MIELŐTT BÁRMIT IS CSELEKSZÜNK! A TUDATOS GONDOLKODÁSÉRT!

A bejegyzés trackback címe:

https://kondoralbert.blog.hu/api/trackback/id/tr61797377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása